Rabbanaa aatinaa fiddun-yaa hasanah, wa fil aakhirati hasanah, wa qinaa 'adzaabannaar.

Ya Tuhan kami, berilah kepada kami kebaikan di dunia ini dan kebaikan di akhirat, serta lindungilah kami dari siksa api neraka". (QS. Al-Baqarah [2]:201)
Tuesday, May 3, 2011

Osama telah dihukum... Obama Bila Lagi?

Assalam.. hi korang! pekabo?

Pada 1 Mei 2011 kite dikejutkan dengan kematian seorang yang paling dikehendaki oleh negara jahanam iaitu AS. Presidennye obama dengan bangga mengumumkan kejayaannya membunuh pemimpin Al-Qaeda yang dikaitkan dengan serangan 11 September 2001.

Menerusi saluran televisyen negara itu, dengan raut wajah yang serius Obama mengumumkan:

Pada malam ini, saya boleh melaporkan kepada penduduk di Amerika Syarikat (AS) dan dunia bahawa AS dalam operasinya berjaya membunuh Osama bin Laden, seorang pengganas yang bertanggungjawab membunuh ribuan orang yang tidak berdosa.

“Kematian itu merupakan satu pencapaian yang paling signifikan dalam usaha AS menentang jaringan Al-Qaeda.

“Kita juga mahu tegaskan bahawa AS tidak akan berperang menentang Islam, namun bin Laden (Osama) bukanlah seorang pemimpin Muslim sejati. Dia telah membunuh ramai orang Islam.”

Mmg ar aku akui keganasan yang dilakukan oleh osama adalah ditegah dalam Islam kerana membabitkan orang yang tidak bersalah. Tapi tidak ke korang terpikir kenapa ada segelintir orang Islam memilih untuk menjadi pengganas walaupun ajaran Islam itu sendiri menyuruh umatnya berkasih sayang walaupun kepada penganut agama lain!

Menerusi video berdurasi 18 minit yang disiarkan oleh TV Al-Jazeera pada tahun 2004, Osama dengan nada bersahaja berkata:

Setelah saya melihat kemusnahan menara-menara di Lebanon, saya tiba-tiba terfikir untuk menghukum AS dengan cara sama iaitu dengan menghancurkan menara di AS, saya mahu AS merasakan apa yang dirasakan oleh mangsa-mangsa di Lebanon.”

Sementara itu, pada 23 Mei 2006, menerusi saluran yang sama, pemimpin Islam itu berterus terang: “Saya seorang yang bertanggungjawab dalam serangan itu, bukan 19 orang seperti yang disebut-sebut.”

Mungkin perasaan benci yang membuak2 keatas negara2 penceroboh yang membuatkan Osama dan organisasinya bertindak melampaui batas kemanusiaan. Semenjak serangan 11 september tue dan pengakuan osama di dalam tv, sentimen Islamofobia dalam kalangan warga AS semakin menjadi-jadi. Pada masa yang sama, AS terus melaksanakan diskriminasi terhadap orang Islam. Bagi persepsi Barat, Islam disekutukan dengan terorisme.

As dan sekutu mengambil kesempatan ke atas kejadian itu mencetuskan perang di Afghanistan, dan turut menceroboh Iraq dengan alasan untuk menentang keganasan kononnya yang pada aku tidak kurang banyaknya juga mengorbankan insan yang tak bersalah.

Jika Osama penganas mmg sewajarnya ia dihukum tapi bagi aku bapak segala pengganas adalah AS dan Israel! mereka2 ini sepatutnya tidak terus menunding jari pada orang lain sebaliknya keganasan yang dieorang buatla yang patut dihapuskan dulu!

P/s: Jujur aku akui bila tahu As diserang pengganas pada 11 Sept 2001 aritu akulah antara orang yang paling hepi sekali! ( Ya Allah ampunkanlah sekiranya aku melakukan perkara yang tak sepatutnya)

No comments:

Post a Comment