Salam.. hi korang! berjumpe lagi pada tahun yang baru.. mesti banyak kenangan manis korang kan di awal tahun baru nie kan. Bagi aku plak awal tahun baru nie kenangan tak best telah menimpa diriku ini coz org umah tersayang aku kene demam denggi. Hari khamis 31/12/09 org umah aku dah mmg tak larat dah, Kebetulan hari yang sama kiteorang mmg plan nak balik ke kg aku utk bercuti menyambut tahun baru kat sane. So org umah aku memula terseksa menahan sakit denggi nie semasa dalam perjalanan ke kg hingge sampe kg aku ar. so besoknye 01/01/10. aku bawakla org umah aku pi klinik. Dr cakap die suspek denggi memandangkan simtom2 yang dihidapi oleh org umah aku tambahan lagi kate Dr skang nie mmg musim die. besoknye 02/01/10 setelah ubat yang Dr kat klinik tue bagi tak berape berkesan. aku ajak org umah aku balik KL dengan alasan terus pi hospital kat sane manetau kot2 kene tahan wad, kene kat KL so senangla sikit urusannye nanti. Org umah aku kate takpe alang2 kat kg die nak tunggu sampe 03/01/10 sebab dari awalnye mmg kiteorang rancang nak balik 03 haribulan. Tapi dari malam 31/12/09 -02/01/10 mmg sekse aku tgk org umah aku menahan kesakitan kepala yang die mmg tak leh handle. Kesian kat die. so 03/01/10 petang tue pas sampe kl kiteorang terus pi ospital n lepas check. Dr Suspek denggi. Hari tue jugak orang umah aku kene tahan wad. Orang umah aku bertapa kat wad tue sampai 08/01/10. So pada masa org umah aku kene tahan wad tue ade beberapa petua yang diberi oleh keluarga, kengkawan opis termasuk misi(nurse) yang mana diantarenye iaitu minum banyak air 100 Plus, minum banyak air masak, makan sup ketam bunga, minum air bali (yg Biji Bukan Serbuk). Alhamdulilah semua dapat aku ikhtiarkan utk org umah aku dan yang paling aku puas ati, aku dapat memasakkan sup ketam utk org umah aku. Aku anggap cabaran tue agak ekstrem gak utk aku wat sebab aku mmg tak pernah memasak sebelum nie kecuali, masak air, maggi, telur goreng, panaskan makanan yang mmg dah dimasak. ha..ha.. So dengan semangat yang tinggi aku study camne nak masak sup ketam dengan menghello mama n akak sepupu aku (sengaja taknak tanya org umah aku. konon-konon nak suprise le). setelah mendengar tips2 dan cara2 nak masak so aku pun berusahalah menyediakan bahan2 yang diperlukan antaranya:
1) Ketam Bunga (2 Ekor) (Besar Punyaaa!)
2) Bawang Kecik (4 Biji Dihiris Halus)
3) Bawang Putih (2 Biji Dihiris Halus)
4) Serai ( 1 Batang )
5) Cili Api (2 Biji )
6) Asam Keping ( Sekeping Besar)
7) Halia ( ikut pandai nak letak banyak mana )
8) Garam
9) Ajinomoto
Memula sekali puan2 masukkan air dalam periuk yang bersesuai dengan saiz dan bilangan ketam, Amaran: JGN SAMPAI AIR BERLADONG! itu kate mama n akak sepupu aku. he..he.. Bile agak air dah nak mendidih. Masukkan Bawang kecik, Bawang Putih, Asam Keping, Serai ( pastikan batangnye telah di henyak sebelum dimasukkan kedalam periuk kite ye puan2). Tak lupa jugak halia, cili api pun tak ketinggalan untuk dihenyak sebelum dimasukkan bersekali di dalam periuk. masukkan jugak ketam kedalam periuk dan akhir sekali puan2 jgn lupa utk meletakkan garam n ajinomoto secukup rasa tekak. biarkan air mendidih dan agak2 ketam dah kemerah-merahan bermakna dah siap masak. So aku namakan resepi ketam yang aku masak khas utk org umah aku ialah `Sup Ketam Kasih Sayang'. Chewah..... jgn jeles ye..
kat bawah nie aku sertakan gambo ketam bunga manelah tau korang tak pernah tgk ketam bunga hu..hu..
Pandangan Atas Ketam Bunga Jantan
Pandangan Bawah Ketam Bunga Jantan
Pandangan Atas ketam Bunga Betina
Pandangan Bawah Ketam Bunga Betina
Salam K-rul,
ReplyDeleteBagus contoh suami mithali
Semoga jun telah sembuh dan keadaan lebih baik
Kim salam jun eks
sib baik jun mkn jadi makin sihat.. kalau linda yg makan sure mkin lagi sakit..hehehe
ReplyDeleteSinomosa- Thanks Akak.. semoga akak akan dapat suami mithali cam saye ahaks... poyo la plak.
ReplyDeleteilhamny- eleh...tak bagi dorongan langsung kepada suami mithali nie
uishhh terliur le plak tgk ketam ni nk2 plak bace menu sup ketam kasih syg ni he3x pas2 teringat plak msk lemak ketam cili api... fuhhh.. meleleh dh air liur ni..
ReplyDeletecene k-rol confident tao jantan betina si ketam tu yek :p
angah- hu..hu.. nasib baik la ader rase gak sup ketam. walaupun tak berape sedap. mmm alamak susah nak jawab soalan akak nie.. nak kene buat test cam itik macam dalam citer ahli nujum pak belalang. ahaks....
ReplyDeleteni dh kira bagus ni...try la jugak wat sup ketam...b4 this biasa ketam masak lemak je...hehe
ReplyDeletekak syimah- haah try la. ketam masak lemak dah tak musim dah.. he..he..
ReplyDelete